Teknisk due diligence: innan du köper eller investerar

Planerar du att köpa ett företag eller särskild teknik? Då bör du satsa på teknisk due diligence för att försäkra dig om att göra ett bra förvärv eller investering.

Teknisk due diligence

Teknisk due diligence kan låta avancerat, men det handlar förenklat om att få en fördjupad analys kring tekniska produkter och företag. Du vill veta att det du köper verkligen kan utvecklas. Att det finns potential att skala upp verksamheten eller produkten. Ett företag kan vara högt värderat, men det behöver inte betyda att det kommer att vara lönsamt på lång sikt. Och bara för att många använder en teknisk produkt, betyder det inte att den kommer vara användbar om några år. Du vill att en verksamhet ska kunna skalas upp, utvecklas. Du vill även veta hur ledarskapet och hela organisationen fungerar om du ska köpa eller investera i ett företag. Det är alltid skillnad på verklighet och hur det ser ut på ett papper eller ens första intryck. Låt Prototyp göra en teknisk due diligence innan du ska köpa eller investera i ett företag eller en produkt. Så får du en djupgående analys på alla viktiga områden.

Vad som bör kontrolleras

Innan du ska investera i ett företag är det mycket som bör kontrolleras för att du ska vara säker på att göra en bra affär. Hur är det med mjukvarulicenser och immateriella rättigheter? Är allt i sin ordning? Är juridiken vattentät eller investerar du i licenser och rättigheter som kommer gå ut? Har företaget sökt patent? Väldigt mycket av det ekonomiska värdet inom IT ligger just inom immateriella rättigheter. Vidare är det viktigt att se på själva arkitekturen och infrastrukturen. Det gäller både om du ska investera i ett befintligt företag och ett företag som ska byggas upp. Företaget kan ha bästa idén, bra byggnader, men ligger på en plats med dålig infrastruktur. Flödesscheman kommer inte att fungera utifrån nuvarande tankesätt. Det kan lätt bli stopp i logistikkedjan. Det är viktigt att ledningen har en plan och tanke kring just infrastruktur och byggnaderna. Förutom att du vill veta om kommunen planerar något som kan vara positivt/negativt för företaget.

Arbetsflöden och ledarskap

Det finns tre saker som verkligen påverkar ett företag: ledarskapet, produkten/tjänsten och infrastrukturen. Det svåraste att påverka är infrastrukturen och ledarskapet; såvida du inte kan byta ut ledningen. Det är oerhört viktigt att ha rätt person på rätt plats. Fel ledare kan förstöra ett företag och förorsaka stora ekonomiska förluster och dålig pr. Du bör både kolla upp ledarskap och personal. Fungerar relationer och de sociala arbetsflödena? Personal som trivs och blir väl behandlade säger till ledarskapet när de upptäcker något fel – och får bra respons. Möjligheten att utveckla både företag, produkter och tjänster maximeras när ledningen på ett företag kan samarbeta med personalen. Om du har hittat ett företag med en intressant teknisk produkt som verkligen kan skalas, så är det klokt att du ändå låter Prototyp göra en teknisk due diligence för att säkerställa att du gör en bra affär.


Publicerat

i

av

Etiketter: