Spara pengar genom smart val av el

Sedan elmarknaden avreglerades för ett par år sedan finns det en uppsjö av olika aktörer som erbjuder dig som konsument att köpa el. Men hur bör du egentligen tänka kring val av el? Och hur hittar du egentligen det bästa alternativet? Vi hjälper dig på traven i denna fråga.

Två huvudsakliga elavtal

Beroende på vilken typ av boende du har behöver du olika avtal kring el. De två huvudsakliga avtalen kallas ofta elnätsavtal och elhandelsavtal. Elnätsavtalet är aktuellt för dig som äger hus och i vissa fall även för bostadsrätter. Det är ett avtal som innebär en avgift för att använda elinfrastrukturen i ditt område. Avtalet tecknas med den aktör som äger infrastrukturen där du bor.

Elhandelsavtalet täcker den hushållsel du använder samt den el som används för uppvärmning. En konsumtion av el som beror på din livsstil hemma. Denna typ av avtal är nödvändig oavsett vilken typ av bostad du har. Det är allt vanligare i samhället att vi använder exempelvis oss av IT i allt högre utsträckning, vilket gör att det är en god idé att säkerställa ett smart val av elavtal för att inte betala mer än du behöver.

Olika typer av elhandelsavtal

När det gäller just elkonsumtionen kan du välja att teckna olika avtalstyper. Du kan välja ett upplägg som ger en fast kostnad per månad, vilket gör att du har en tydlighet i vad du behöver betala varje månad. Förmodligen betalar du under sommarmånaderna en något högre avgift än vad du skulle gjort om du haft en rörlig modell, medan du kanske istället sparar pengar under vintermånaderna.

Motsatsen till fast kostnad är förstås ett fullt rörligt upplägg. Då följer din kostnad vad elpriserna är i samhället och din faktiska konsumtion. Det finns även hybrider av de två varianterna du kan teckna, exempelvis att du har en fast kostnad under delar av dygnet eller delar av året medan resterande period är rörlig. Vad som passar bäst beror på din livsstil och dina preferenser.

El från olika typer av energikällor

I dagens läge kan du dessutom välja vilken typ av el du vill köpa. Aktörerna på marknaden redovisar vad deras energi kommer ifrån, vilket gör att du har möjlighet att välja den typen av el du önskar. Föredrar du exempelvis el från enbart förnyelsebara energikällor är det lätt att välja ett avtal där elen enbart kommer från detta. Gå in på aktörernas hemsidor så ser du vad de erbjuder.

Välj rätt elavtal för dina preferenser

När du ska välja elavtal kan det lätt kännas överväldigande att välja mellan de många aktörerna på marknaden. Det finns däremot hjälp att få. På nätet finns verktyg där du enkelt jämför elpriser och därmed kan välja det upplägg som passar just dina preferenser. Ett bra tips är dessutom att du med jämna mellanrum går in och gör en ny jämförelse. Aktörerna uppdaterar löpande sina erbjudanden till marknaden, så är du aktiv som konsument finns det än mer pengar för dig att spara.


Publicerat

i

av

Etiketter: