Lyckas som självständigt IT-proffs

Om du vill starta ett eget företag och arbeta som IT-konsult i egen regi finns det alla möjligheter att du ska lyckas. I början när du ska starta upp ditt företag kan du behöva kapital för att kunna komma igång på riktigt. Det finns möjlighet att ta finansiering till företag om du inte redan har tillräckligt med kapital. Det kan finnas olika anledningar till varför företag tar ett företagslån som exempelvis att göra en investering eller expandera företaget. Innan du gör en ansökan om företagslån kan det vara en god idé att kolla vilket låneutrymme du har. Det är viktigt att inte låna mer än ditt låneutrymme. Det kan bli jobbigt om du lånar för mycket och får problem med att betala tillbaka pengarna.

Bli expert på att bli intervjuad

Att starta eget inom IT är du inte ensam om att vilja göra. Det är ett relativt välbekant mönster att bryta sig loss och stå på egna ben efter en tid i branschen. Just nu är det ett stort behov av expertis inom olika IT-områden, vilket till stor del varit en bidragande orsak till att allt fler bryter sig loss från fasta anställningar. Om du vill lyckas som självständig IT-konsult finns det några bra saker som du kan tänka på. När du är konsult kommer du att bli intervjuad av dina blivande kunder. Du kommer därför att ha stor nytta av att bli duktig på intervjusituationer. Förbered dig väl genom att kunna beskriva hur just du kan hjälpa dem att lösa deras problem och leverera värde. Det är på de första intervjuerna som du har möjlighet att lämna ett avtryck. Det kan även vara bra att göra en viss research om företaget som ska intervjua dig. Då är du mer införstådd i deras utmaningar och problem.

Fokusera på en bransch

När du ska jobba som IT-konsult kan det vara en bra idé att fokusera på antingen en eller ett fåtal marknader. Det är inte sällan som det är branschspecifik kompetens som avgör om du får uppdraget eller inte. Att ha spetskompetens är ofta attraktivt hos företag som behöver hjälp. I början är det verkligen av vikt att du försöker att odla dina kontakter och få bra referenser. Det är svårast i början att få nya konsultuppdrag men om du gör ett bra jobb och får bra referenser kommer du att ha större möjligheter att få nästa uppdrag.


Publicerat

i

av

Etiketter: