Vad är IT?

De flesta människor har någon gång hört talas om IT, men det är inte alla som vet vad det egentligen betyder. Så vad är IT? IT är faktiskt en förkortning på informationsteknik. Informationsteknik är framsteg inom telekommunikation och datateknik. Informationsteknik används för att lagra, hämta, manipulera och överföra information och data. När vi hör ordet IT är det oftast i samband med IT system. IT system kan vara många olika saker, bland annat informationssystem, kommunikationssystem och datorsystem. IT är väldigt många olika saker och i dagens läge finns det ingen riktig gräns för vad som är IT och inte, dock måste det vara någon form av informationssystem, kommunikationssystem eller datorsystem för att det ska vara IT.

Vad står IT för egentligen?

Från allra första början kommer ordet IT från engelskans Information Technology, på svenska betyder Information Technology informationsteknik. Ett väldigt mycket äldre ord för IT är ADB vilket står för automatisk databehandling. Ordet IT uppkom när dåtidens teknik var helt annorlunda mot vad den är idag. Ordet IT uppstod alltså när människorna behövde ett samlingsnamn för telekommunikation och datateknik. I dagens läge använder de flesta människorna ordet IT för att benämna alla möjliga olika elektroniska och tekniska saker. I dagens läge är oftast IT förknippat med någon elektronisk apparat som vi kan använda till olika saker, till exempel en dator. De flesta människorna vet dock inte att i alla dessa IT produkter finns det olika delar av IT som används av varandra. E-post är ett väldigt bra exempel på IT, där använder man sig av internet för att kunna skicka e-posten.

Om du vill läsa mer om vad IT är för något kan du titta på användgrönits hemsida.

Yrken och utbildningar inom IT

I dagens läge finns det väldigt många jobb inom IT, men det finns även många utbildningar inom IT. Om du vill jobba inom IT branschen kan du jobba som bland annat programmerare, projektledare och systemutvecklare. Om du vill utveckla dagens teknik så är ett jobb inom IT branschen perfekt för dig. Men för att kunna jobba inom IT branschen måste du vanligtvis ha en relevant utbildning inom området. På internet kan du hitta väldigt många olika utbildningar inom IT och du hittar även lediga tjänster om du redan är utbildad. Om du går på högstadiet och är intresserad av att jobba inom IT branschen när du blir äldre kan du välja en IT utbildning på gymnasiet. Utbildningen kan ta allt mellan 3-6 år att genomföra men efter utbildningen kan du börja jobba direkt inom IT branschen. Ett IT jobb är ett arbete för dig som tycker om att jobba med datorer och teknik och vill vara med och utveckla dagens teknik. Om du väljer att jobba inom IT branschen har du väldigt stor möjlighet att utvecklas och gå vidare i din karriär.


Publicerat

i

av

Etiketter: